De Corbière


De Corbière is natuurlijk wereld-beroemd door zijn wijn. De goede grond en het uit-stekende klimaat zijn perfect voor de wijnbouw. Het gebied is dan ook bedekt met wijn-velden, enorme lappen grond die meeglijden in het glooiende landschap, dat de valleien kenmerkt. In de Corbière liggen echter ook berggebieden zoals de Montagne d'Alaric en de uitlopers van de Pyreneeën.

In de bergen liggen vaak oude dorpjes en ruïnes van Middeleeuwse burchten. Een legende vertelt dat de Visigotische koning Alaric II ligt begraven in de Montagne d'Alaric in een grot onder zijn kasteel in Miramont, samen met zijn schatten.



Hieronder hebben wij enkele dagtochten voor u uitgestippeld:



Dagtocht Narbon-ne en 'Réserve Africaine Sigean'
De snelste manier om in Narbonne te komen is via Carcassonne en de péage.

De hoofdstad Nar-bonne is al sinds de oudheid bewoond geweest. De Romei-nen maakten er een florerende havenstad van. Uit de Romeinse tijd zijn echter maar weinig resten overgebleven, vooral omdat men in de latere eeuwen de Romeinse gebouwen gebruikte als steengroeve.

Oude villa's die nog in goede staat waren, gebruikte men opnieuw en na enkele renovaties door de eeuwen heen, zijn zelfs enkele oude boerderijen in de streek oorspronkelijk Romeinse villa's geweest.

Vandaag de dag is Narbonne een gezellige winkelstad met een prachtige kathedraal (bekijk ook zeker de kloostergang!) en enkele Middeleeuwse gebouwen.

Ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Narbonne, bij Sigean, ligt een prachtig safaripark: Het 'Réserve Africaine de Sigean'. Dit park is 365 dagen per jaar open, vanaf 9 uur 's morgens tot zonsondergang. In het park ziet u leeuwen, olifanten, springbokken, chimpansees, flamingo's, struisvogels, giraffen, pelikanen, neushoorns, zwarte beren, en vele andere wilde dieren. U kunt er met uw auto doorheen rijden. Er is een restaurant en een informatiecentrum.

Een bezoek aan het park of aan Narbonne kunt u eventueel ook combineren met een lekker middagje strand!



Dagtocht Rennes-le-Chateau en Rennes-les-Bains

Bij Couiza krijgt u de afslag naar Rennes-le-Chateau.

Deze plaats is meer dan een dorp op een heuvel met een bijzonder kerkje. Het was waarschijnlijk deel van de oude vestingstad Rhedae en nam een be-langrijke plaats in in de Graal legenden en de geschiedenis van de verloren koningen van de Visigoten en Merovingers. Het goud van de Tempeliers is waarschijnlijk in enkele van de honderden grotten rondom Rennes-le-Chateau verstopt. In het kerkje zijn bijzondere, doch geheime ontdekkingen gedaan. Grote groepen mensen over de hele wereld bestuderen het enigma van Rennes-le-Chateau. De omgeving ligt bezaaid met oude overblijfselen uit Keltische en Romeinse tijden.

In het bijzonder interessante kerkje La Madeleine in Rennes-le-Chateau vindt u symboliek uit vervlogen tijden, dubbele betekenissen, geheimzinnige afkortingen... het kopen van een gidsje is zeer de moeite waard. Ontdek het enigma van Rennes-le-Chateau en bezoek het museum over het leven van de geheimzinnige abbé Berèngér Saunière. Tenslotte heeft u vanaf de Tour de Magdala een geweldig mooi uitzicht over de historische vallei, waar veel wetenschappers, historici en archeologen tot op vandaag de dag nog hun hoofden over breken. U kunt een ijsje of een drankje nuttigen in de tuin van Le Jardin de Marie. En dat met op de achtergrond het lugubere vervallen kasteel van de Heren van Rennes en Blanchefort, dat door sommigen ook wel de Graalburcht wordt genoemd...

Rennes-les-Bains, gelegen op de andere heuvel, heeft nog overblijfselen van een oud Ro-meins badhuis. Er is tegenwoordig een groot nieuw badhuis waar u wellness arrangementen kunt boeken. Het pitto-reske plaatsje heeft een leuk pleintje (met een café en een pizzeria), waar vaak kleine marktjes worden gehouden.

Aan het pleintje ligt de toegang tot het kleine kerkje. In Rennes-les-Bains woonde en werkte namelijk de belangrijkste persoon in het enigma van Rennes-le-Chateau, abbé Henri Boudet. Zijn boek 'La Vraie Langue Celtique et le Cromleck de Rennes-les-Bains' heeft al veel mensen om de tuin geleid, maar biedt eigenlijk een goed zicht op de enorme Kabala Levensboom die men in de oudheid in het landschap heeft verwerkt ten einde de kennis van de Hermetica tijdens het strenge Christendom te behouden.



Dagtocht Arques en Alet-les-Bains

Vanuit Quillan rijdt u noordwaarts richting Couiza. In het dorp neemt u de afslag naar rechts naar Arques.

Arques is een bijzonder plaatsje met een Middel-eeuwse donjon, die u kunt bezoeken. Het oorspronkelijke kasteel is van vóór 1011, het jaar waarin men voor het eerst het kasteel noemt. Het vreemde is, dat het kasteel niet in het plaatsje, maar een halve kilometer ervoor is gelegen. In 1231 kwam het in het bezit van Pierre de Voisins. Hij liet toen de inmiddels bekende toren bouwen, 11 meter hoog, met vier hoektorentjes.

Het was in die tijd een ware rage om bijzondere symboliek in de maten van een gebouw te verwerken, zo ook hier. Eveneens bijzonder is de oorspronkelijke naam, Arcas of Arcos, dat kan zijn afgeleid van het oude woord voor beer, of poort.

De geschiedenis van dit gebied is gehuld in mysteriën. In het dorp is een Catharama (Katharenmuseum) en een bar waar u iets kunt nuttigen.

Via een schitterende route (en een klein stukje onverharde landweg) rijdt u over de D54 noordwaarts, en over de Col de l'Espinas naar St. Salvayre, een heel oud en bijzonder kerkje. In het veld achter het gehuchtje staat een menhir.

De weg naar Alet-le-Bains is schitterend, u heeft op diverse plekken bij helder weer zicht op de gehele Pyreneeën!

Tevens komt u langs een vreemde kalksteengroeve, die inmiddels is verlaten maar nog wel is te bezichtigen.

U kunt ook vanuit Arques terugrijden naar de hoofdweg en direct naar Alet-les-Bains rijden.

Alet-les-Bains
Er zijn twee redenen om dit stadje aan te doen. De eerste is de aanwezigheid van een prachtige ruïne van de 11de eeuwse abdijkerk. In 1318 werd de benedictijnenabdij van Alet verheven tot bisdom. Hierdoor werd de abdijkerk een kathedraal. In 1577 werd er door de Hugenoten veel schade aan de kathedraal toegebracht.

De tweede reden is het authentieke mid-deleeuwse markt-plein, de 12de eeuwse stadsmuren en de 16de eeuwse vakwerkhuizen op het plein.

Alet is een boeiende plaats waar Nostra-damus een tijdje heeft vertoeft. Zijn huis ligt aan het centrale marktplein. Nostradamus (maar ook Karel de Grote) kwam vooral op het heilzame minerale water af, waar Alet-les-Bains zijn naam aan te danken heeft.

In het Thermale Complex vindt u zowel een openlucht zwembad als een binnenzwembad, beide gevuld met het heilzame bronwater.

Het badhuis is over het algemeen van mei tot en met september geopend, maar op zondagen gesloten (check per telefoon altijd even de openingstijden - 0468-699027).



Dagtocht Termes en Villerouge-Termenes

U rijdt vanuit Belvianes via Quillan naar Couiza, en vervolgens neemt u de afslag naar Arques. U volgt de weg via Mouthoumet naar de afslag naar links (D40) richting Lagrasse. U komt nu vanzelf in het pittoreske dorpje Termes.

Chateau de Termes
Vanuit het dorp te voet (nog een half uur lopen) bereikbaar.
Bij de kassa is een klein museum.
Deze burcht, waar de Katharen zich in de vroege 13de eeuw schuilhielden, viel in 1210 in handen van Simon de Montfort. De enorme burcht is flink vervallen maar vanaf de ruïnes heeft u prachtige uitzichten.

U rijdt terug naar de D613 en vervolgt uw weg naar Villerouge-Termenès.

Villerouge-Termenès
Zo'n 10 km ten noorden van Mouthoumet via de D613.
Alleen het middel-eeuwse dorp is een bezoek al waard. Het prachtige geres-taureerde kasteel stamt uit de 12de eeuw en werd in de 14de eeuw versterkt. In 1321 werd de 'laatste' Kathaarse Perfectus hier op de brandstapel vermoord. In het kasteel wordt ook een goede audiovisuele presentatie gegeven over het leven van deze laatste Perfectus, Guilhem Bélibaste, de Aartsbisschop van Narbonne, Bernard de Farges en het dagelijkse leven van de inwoners van het dorpje.

Vanaf het kasteel kunt u prachtige foto's maken. In de zomervakantie worden hier vaak activiteiten georganiseerd. Dan herleven de Middeleeuwen in de Languedoc.






© Anneke Koremans