De Roussillon
De Roussillon is een apart stukje Zuid-Frankrijk. Dit komt, omdat het tot in de 17de eeuw bij Spanje heeft gehoord. Pas in 1659 werd de Roussillon, dat toen Catalonië werd genoemd, in twee stukken verdeeld bij de 'Vrede van de Pyreneeën'.
Met de Vrede van de Pyreneeën kwam op 7 november 1659 een einde aan de Spaans-Franse conflicten die voortvloeiden uit de Dertigjarige Oorlog. Hierbij kwamen beide landen een nieuwe grens overeen, waarbij Spanje afstand deed van de Roussillon, een deel van Navarra en het noordelijke deel van de Cerdagne. Zo ontstond Spaans Catalonië en Frans Catalonië.
Het gebied heeft echter zijn Spaanse identiteit nooit verloren. Ook klimatologisch is het er droger en warmer dan in de rest van Frankrijk. De badplaatsen worden gekenmerkt door dikke oude palmbomen langs de boulevards en ook de cuisine is meer Spaans dan Frans.
In de Roussillon spreekt men nog veel Occitaans/Catalaans onder elkaar.
De kuststrook is erg populair bij liefheb-bers van zon, zee en strand. Badplaatsen als Canet Plage en Argeles-sur-Mer hebben de vakan-tieganger dan ook veel te bieden. Er is tropische begroeiing op de boulevard, vele winkeltjes en restau-rantjes en een kilometers lang zandstrand dat niet te steil afloopt naar zee.
Ook in het binnenland is er van alles te beleven, de groene Corbière en de uitlopers van de Pyreneeën zijn ideale wandelgebieden.
Hier vindt u een indrukwekkende natuur, geflankeerd door de Pyreneeën en de heilige berg Canigou, die bij de Catalanen een bijzondere plaats in hun harten inneemt.
Vervolgens heeft ook de indrukwekkende geschiedenis zijn sporen achtergelaten. Eeuwenlang regeerden hier de Romeinen en Visigoten, en na de Moorse bezetting kwam het definitief bij het Heilige Roomse rijk.
Maar de regering was vooral feodaal en nog eeuwenlang werd het gebied bestuurd door bijna onafhankelijke markiezen, hertogen en graven, die veelal afstamden van belangrijke adellijke en voornamelijk Visi- of Ostrogotische families. Nadat het gebied bij Frankrijk kwam in de 17de eeuw, kreeg het de naam Pyrènées-Orientales.
Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in één van de schitterende abdijen, middeleeuwse stadjes of kastelen. Catalonië was één van de belangrijkste rijken van het Middellandse Zeegebied. De Balearen en Roussillon vormden een deel van dit rijk. Ongeveer tachtig jaar (1261 - 1279/1344) waren Roussillon en de Balearen een min of meer zelfstandig rijk: het koninkrijk Mallorca, met als hoofdstad Perpignan.
Dagtocht Route du Vin & Tautavel
Direct wanneer u richting Axat/Perpignan rijdt door de prachtige kloof van Pierre Lys, zit u op de Route du Vin. Op deze route komt u langs diverse wijnproeverijen, waar u naar hartelust kunt proeven. De A.O.C. Maury bestaat sinds 1936 en is een dorpsappelation met 1 cave coöperatieve en 13 kleine domaines.
U houdt de richting aan naar Perpignan, totdat u bent aangekomen in Estagel. Hier slaat u linksaf naar Tautavel.
Waar de Pyreneeën beginnen ligt ook de wieg van de Europese oermens, de Tautavel mens. Deze leefde maarliefst 450.000 jaar geleden in de hoge droge gebieden in grotten en holen. Het museum van Tautavel is indrukwekkend. Hier liggen, naast de overblijfselen van de inmiddels wereldberoemde Tautavel mens, veel vondsten uit grotten in de omgeving. In het toeristische dorpje vindt u eveneens veel eetgelegenheden, zodat u kunt plannen om de lunch hier te gebruiken, alvorens u het museum gaat bezoeken.
Dagtocht Peyrepertuse, Queribus en Aguillar
U rijdt eerst naar Quillan en vervol-gens slaat u net na het stadje rechtsaf richting St. Julia le Bec. U houdt de richting aan naar St. Louis.
Hier neemt u de afslag naar Buga-rach.
De heilige berg Bugarach (1230 meter) is een oude ontplofte vulkaan. Het lijkt nu op een tafelberg en is een geliefd doel voor bergwandelaars. Het is tevens het onderwerp van vele legenden.
Hier zou Jules Verne zijn inspiratie hebben opgedaan voor zijn verhaal 'Reis naar het Middelpunt der Aarde', gebaseerd op de lokale verhalen over een onderaardse wereld met vreemde wezens.
Vanaf diverse punten heeft u een schitterend uitzicht op deze tot de verbeelding sprekende berg.
U rijdt vervolgens verder naar Chateau de Peyrepertuse.
Peyrepertuse
Peyrepertuse is bereikbaar vanaf Duilhac via een smalle weg van ca. 3,5 km.
Deze citadel ligt op een grote hoogte en een bezoek ervan is altijd op eigen risico. Wees dus op uw hoede en blijft u weg van de buitenmuren. De klim naar boven kan zwaar zijn, een fles water en een zonnehoed zijn aangeraden.
Peyrepertuse bestaat uit twee verschillende bouwwerken.
Aan de oostzijde ligt het oorspronkelijke Peyrepertuse, aan de westkant ligt St-Georges, dat alleen te voet bereikbaar was.
Recentelijk heeft men ontdekt dat deze rotspunt al minstens vanaf de Romeinse tijd een uitkijk- en verdedigingspost was.
Vanaf het Chateau St-Georges heeft u, door een gat in een losstaande wachttoren, uitzicht op het kasteel Quéribus. Maar let u op harde windstoten.
Op weg naar Maury rijdt u langs het indrukwekkend hoog gelegen Katharenkasteel van Queribus.
Queribus
U neemt ten zuiden van het dorp Cucugnan de D123. Vanaf Le Grau de Maury loopt de weg steil omhoog.
(Ook hier raden wij u aan voorzichtig te zijn).
In 1255 viel deze burcht pas in de handen van de kruisvaarders, 11 jaar na de val van Montségur.
Omdat de burcht strategisch ligt, werd Quéribus als koninklijke garnizoensplaats gebruikt. Net als in Monségur en Carcassonne zijn er aanwijzingen gevonden van een zonnecultus.
Men schat dat de plaats waarop het kasteel staat, al heel lang wordt gebruikt als militair fort, maar de ingrijpende verbouwingen in de Middeleeuwen hebben ervoor gezorgd dat uit de vroegere periodes niets is overgebleven.
Wanneer u nog voldoende tijd over hebt, kunt u uw tocht langs de Katharenkastelen verlengen door verder te rijden in de richting van Tuchan. U komt dan langs de ruïne van Padern. Vlak na Tuchan liggen de ruïnes van Chateau d'Aquilar.
Chateau d'Aguillar
U rijdt vanaf Tuchan 2,5 km over de weg naar Narbonne en slaat na het ben-zinestation rechts-af. Aan het einde van de weg begint een wandeling van circa 30 minuten naar de ruïne van het 12de eeuwse kasteel.
Omdat het moeilijk te verdedigen was, werd het in de 13de eeuw met een zeshoekige muur en zes torens versterkt.
Naast de ruïne staat een vervallen kapelletje met een vrijwel ongeschonden interieur.
Via de D611 rijdt u vanaf Tuchan weer terug naar de grote weg (D117) naar Quillan.
Dagtocht Perpignan
Perpignan is een gezellige stad met veel kleine straatjes.
Verscheidene fraaie panden in de stad getuigen van een vroegere economi-sche bloeiperiode.
Het paleis van de koningen van Mallorca is tussen de 13de en de 14de eeuw gebouwd en is het oudste koninklijke verblijf in Frankrijk. Het is gebouwd nadat Jacques le Conquérant (de Veroveraar) besloot om van Perpignan de hoofdstad te maken van het koninkrijk Mallorca. De citadel is deels bewaard gebleven en kijkt uit over de stad.
Perpignan telt verschillende interessante kerken zoals de Notre Dame Ste Marie la Réal, een typisch voorbeeld van zuidelijke Gotiek. De Eglise St. Jaques stamt uit de 14de eeuw, en is deels gebouwd op de oude stadsmuren. En tenslotte is er de kathedraal, St. Jean Baptiste.
Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door de Place de la Loge met zijn prachtige oude gebouwen, zoals het oude stadhuis en de oude rechtbank (Loge de la Mer) uit de 14de eeuw.
Aan het Place de Verdun staat Le Castillet uit de 14de eeuw. Dit was het punt in de stadsmuren waar vanaf de stad werd verdedigd. Hierin is tegenwoordig een interessant streekmuseum gevestigd. Rondom dit gebouw wordt ieder jaar op 23 juni tijdens het feest van Johannes de Doper het vuurwerk afgestoken.
Op de Place Armand Lanoux is het VVV gevestigd. Er worden in Perpignan regelmatig markten gehouden, zoals de zomerse vlooienmarkt op zondagmorgen (Palais des Expositions).
Dagtocht Elne en Argèles-sur-Mer
De oude stad Elne kent een lange geschiedenis. Toen de Romeinen kwamen, vonden ze het niet zo erg belangrijk. Het werd Illiberis genoemd. In de 4de eeuw werd de citadel door keizer Constantijn herbouwd. Toen hernoemde hij de stad 'Elna', naar zijn moeder Helena. Het werd meteen de hoofdstad van de toenmalige Roussillon. Halverwege de 5de eeuw vestigde de bisschop zich in Elne. Pas in 1602 verhuisde deze bisschopszetel naar Perpignan.
Bezienswaardig is vooral de kathedraal St. Eulalie, waarvan delen uit de 11de eeuw stammen. Maar het neusje van de zalm is toch wel het erachter gelegen klooster met zijn schitterende pilaren, waarvan er geen één hetzelfde is.
In het klooster kunt u een klein doch prachtig archeologisch museum bezoeken. In het dorpje zelf kunt u leuke wandelingen maken door het middeleeuwse centrum. Hier en daar heeft u vanaf de stadswallen een schitterend uitzicht over de omgeving.
Het is een aanrader om Elne in de ochtend te bezoe-ken, waarna u naar één van de bad-plaatsen rijdt voor de lunch. Een vers gebakken vis mag dan op het menu eigenlijk niet ontbre-ken. De hete middaguren kunt u dan bijvoorbeeld doorbrengen aan het prachtige strand.
Vlakbij liggen namelijk de familiebadplaatsen Canet Plage en Argelès-sur-Mer, beiden aan een fijn breed zandstrand.
U kunt wandelen over de met palmen omzoomde boulevards en rondneuzen in de souvenirwinkeltjes.
Er zijn diverse terrassen waar u een overheerlijke sorbet kunt oplepelen.
Ook het gezellige Collioure met zijn havenfort en pittores-ke vuurtoren, is zeker een bezoek waard! Rond het jaar 1200 zetelde hier de Grootmeester van de Tempeliers, en vol-gens een legende kwam er rond die tijd een schip uit het Heilig Land, dat via de achterkant van het kasteel veel kisten naar binnen smokkelde tijdens de donkere uren van de nacht.
Het is er heerlijk winkelen, en voor liefhebbers van kunst is het een paradijs. Hier kwamen veel beroemde schilders uit de eerste helft van de 20ste eeuw om inspiratie op te doen. Sinds die tijd is het een trekpleister voor kunstenaars, zoals de Mont Martre in Parijs. Er zijn veel fijne terrasjes aan het water, waar u kunt genieten van de activiteit in de haven, maar ook het grote Tempeliersfort is te bezichtigen. Vanaf het fort heeft u prachtige uitzichten over de baai.
Gaat u verder zuidwaarts langs de kust richting de Spaanse grens, dan worden de stranden wat meer rotsachtiger.
Wandelen in de Vallée de la Têt
Wanneer u van natuurschoon houdt, dan is bijvoorbeeld de Vallée de la Têt een bezoek meer dan waard.
De Têt is een ri-viertje die bij Per-pignan in de Middel-landse Zee stroomt.
De rivier ontspringt aan de voet van de berg Pic Carlit vlakbij Font Romeu in de Pyreneeën en stroomt door een prachtig dal naar de zee.
Bij Ille-sur-Têt kunt u de orgelpijpen bezoeken, vreemd verweerde rotsen die op orgelpijpen lijken. De omgeving is er schitterend!
U kunt op diverse plaatsen prachtige wandelingen maken of dorpjes bezoeken.
Bij de heilige berg Canigou ligt het in-drukwekkende 11de eeuwse klooster St. Martin du Cani-gou. Ook in deze omgeving kunt u schitterende wande-lingen maken.
De abdij werd in 1009 gebouwd in opdracht van Gui-fred, de graaf van Cerdagne. Het klooster werd door Benedictijner monni-ken bewoond.
In de periode 1783-1785 werd het klooster verlaten. In 1902 renoveerde de bisschop van Elne en Perpignan de inmiddels vervallen kloostergebouwen, waarna het in 1932 opnieuw zijn poorten opende.
Vandaag de dag kan het klooster alleen op afspraak worden bezichtigd.
De belangrijkste bezienswaardigheid is echter de spectaculaire ligging, die u vanaf een wandeling in de omgeving kunt aanschouwen.
Verder kunt u een adembenemende wandeling maken door de Kloof van Carança vlakbij Prades. Hier loopt een pad dat in de rotswand is uitgehakt.
Dagtocht Col de Jau, Prades en St. Michel de Cuxa
U rijdt eerst richting Axat, en dwars door de spectaculaire gorge de St. George. U krijgt vlak na de gorge een afslag naar links naar de Col de Jau. Deze weg loopt over een schitterende hoogvlakte naar Prades. U heeft op meerdere plekken een prachtig uitzicht op de Canigou en de vlakte van Prades.
TIP: Gebruik uw lunch zo mogelijk in Molitg-les-Bains, een prachtig dorpje net boven Prades, waar u voor weinig geld een culinair kunstwerk krijgt gepresenteerd dat ook nog uitstekend smaakt!
Prades is een oude marktstad in het vruchtbare dal van de Têt aan de noordelijke voet van de Canigou. Heel bijzonder is de zwarte Christusfi-guur van de kerk St. Pierre. Op dinsdag is er markt in de Allées Arago rond-om de kerk.
In de omgeving van Prades ligt het bijzondere klooster van St. Michel de Cuxa. Het klooster werd in 974 ingewijd en behoorde in de Middeleeuwen tot de belangrijkste Catalaanse kloosters.
In juli/augustus is er een muziekfestival, waar duizenden mensen op af komen.
U kunt bij de lokale VVV kaartjes hiervoor kopen.
Dagtocht Périllos, Fort de Salses en Port-Barcarès
U rijdt eerst richting Perpignan, om ver-volgens bij Rivesal-tes de afslag te nemen naar Opoul-Périllos.
Een bijzondere trek-pleister is sinds enkele jaren wel het mysterieuze spookdorp Périllos, vlakbij Opoul-Périllos. Deze indrukwekkende plek lijkt vandaag de dag weer te herleven door een hernieuwde belangstelling. Sinds enkele jaren doen allerlei verhalen de ronde, die te maken hebben met de Graallegenden.
Er is zelfs een organisatie opgericht, de Societé Périllos, die zich bezig houdt met onderzoek naar deze mysterieuze geschiedenis.
Zeker is, dat het gebied erg lang geleden al werd bewoond. Aan het begin van de weg die richting Opoul gaat, ziet u een merkwaardig gevormde tafelberg met een ruÏne erop. Dit was voor onze jaartelling al een Keltisch oppidum, waarna er in de eeuwen daarna een vesting met huizen op werd gebouwd. Vanaf de ruÏne heeft u een prachtig uitzicht over de zee en de berg Canigou.
Iets ten zuiden van Opoul-Périllos ligt de afslag naar Salses-le-Chateau met het Fort de Salses. In de periode dat Spanje en Frankrijk vochten om het bezit van de Roussillon, speelde het Fort de Salses, iets ten noorden van Perpig-nan, een grote rol.
Het fort werd in 1497 in opdracht van koning Fernando van Aragon gebouwd. Het fort is half ingegraven en een prachtig voorbeeld van Spaanse militaire architectuur. Het gebouw is goed bewaard gebleven en een bezoek zeker waard. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.
De middag kunt u doorbrengen in het gezellige Port-Barcarès.
Hier vindt u diverse restaurants, een Office du Tourisme, een leuke haven waar de zeilmasten van de bootjes vertikaal schomme-len, en verderop de vissersbootjes dobberen naast de visafslag, waar de verse vis wordt verhandeld.
Tussen de middag kunt u hier heerlijke gebakken visjes verschalken.
Het havenstadje is geheel ingericht voor watertoerisme. Er ligt een omgebouwd cruiseschip waar een casino in is gevestigd.
U kunt hier op hete zomerdagen natuurlijk ook genieten van het zachte zandstrand en de verkoelende Middellandse Zee.
Uiteraard is de Roussillon de plaats waar diverse indrukwekkende Katharenkastelen te vinden zijn. Ankie Nolen heeft in haar boek "Het Land der Katharen, een historisch overzicht" van uitgeverij Aspekt een indrukwekkend overzicht gecreëerd van bekende maar vooral ook minder bekende Katharenkastelen. Het boek is derhalve een 'must' voor de ware liefhebber van deze oude burchten.
Het is duidelijk, een bezoek aan de Languedoc zonder een dagtocht te hebben gemaakt naar de Roussillon is niet compleet. Het loont om de weg kwijt te raken, want dan komt u vaak in stukjes ongerepte schoonheid, en ontdekt u oude dorpjes, mysterieuze ruïnes of indrukwekkende uitzichten. Een uniek stukje Frankrijk!
© Anneke Koremans
Met de Vrede van de Pyreneeën kwam op 7 november 1659 een einde aan de Spaans-Franse conflicten die voortvloeiden uit de Dertigjarige Oorlog. Hierbij kwamen beide landen een nieuwe grens overeen, waarbij Spanje afstand deed van de Roussillon, een deel van Navarra en het noordelijke deel van de Cerdagne. Zo ontstond Spaans Catalonië en Frans Catalonië.
Het gebied heeft echter zijn Spaanse identiteit nooit verloren. Ook klimatologisch is het er droger en warmer dan in de rest van Frankrijk. De badplaatsen worden gekenmerkt door dikke oude palmbomen langs de boulevards en ook de cuisine is meer Spaans dan Frans.
In de Roussillon spreekt men nog veel Occitaans/Catalaans onder elkaar.
De kuststrook is erg populair bij liefheb-bers van zon, zee en strand. Badplaatsen als Canet Plage en Argeles-sur-Mer hebben de vakan-tieganger dan ook veel te bieden. Er is tropische begroeiing op de boulevard, vele winkeltjes en restau-rantjes en een kilometers lang zandstrand dat niet te steil afloopt naar zee.
Ook in het binnenland is er van alles te beleven, de groene Corbière en de uitlopers van de Pyreneeën zijn ideale wandelgebieden.
Hier vindt u een indrukwekkende natuur, geflankeerd door de Pyreneeën en de heilige berg Canigou, die bij de Catalanen een bijzondere plaats in hun harten inneemt.
Vervolgens heeft ook de indrukwekkende geschiedenis zijn sporen achtergelaten. Eeuwenlang regeerden hier de Romeinen en Visigoten, en na de Moorse bezetting kwam het definitief bij het Heilige Roomse rijk.
Maar de regering was vooral feodaal en nog eeuwenlang werd het gebied bestuurd door bijna onafhankelijke markiezen, hertogen en graven, die veelal afstamden van belangrijke adellijke en voornamelijk Visi- of Ostrogotische families. Nadat het gebied bij Frankrijk kwam in de 17de eeuw, kreeg het de naam Pyrènées-Orientales.
Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in één van de schitterende abdijen, middeleeuwse stadjes of kastelen. Catalonië was één van de belangrijkste rijken van het Middellandse Zeegebied. De Balearen en Roussillon vormden een deel van dit rijk. Ongeveer tachtig jaar (1261 - 1279/1344) waren Roussillon en de Balearen een min of meer zelfstandig rijk: het koninkrijk Mallorca, met als hoofdstad Perpignan.
Hieronder hebben wij diverse dagtochten voor u uitgestippeld:
Dagtocht Route du Vin & Tautavel
Direct wanneer u richting Axat/Perpignan rijdt door de prachtige kloof van Pierre Lys, zit u op de Route du Vin. Op deze route komt u langs diverse wijnproeverijen, waar u naar hartelust kunt proeven. De A.O.C. Maury bestaat sinds 1936 en is een dorpsappelation met 1 cave coöperatieve en 13 kleine domaines.
U houdt de richting aan naar Perpignan, totdat u bent aangekomen in Estagel. Hier slaat u linksaf naar Tautavel.
Waar de Pyreneeën beginnen ligt ook de wieg van de Europese oermens, de Tautavel mens. Deze leefde maarliefst 450.000 jaar geleden in de hoge droge gebieden in grotten en holen. Het museum van Tautavel is indrukwekkend. Hier liggen, naast de overblijfselen van de inmiddels wereldberoemde Tautavel mens, veel vondsten uit grotten in de omgeving. In het toeristische dorpje vindt u eveneens veel eetgelegenheden, zodat u kunt plannen om de lunch hier te gebruiken, alvorens u het museum gaat bezoeken.
Dagtocht Peyrepertuse, Queribus en Aguillar
U rijdt eerst naar Quillan en vervol-gens slaat u net na het stadje rechtsaf richting St. Julia le Bec. U houdt de richting aan naar St. Louis.
Hier neemt u de afslag naar Buga-rach.
De heilige berg Bugarach (1230 meter) is een oude ontplofte vulkaan. Het lijkt nu op een tafelberg en is een geliefd doel voor bergwandelaars. Het is tevens het onderwerp van vele legenden.
Hier zou Jules Verne zijn inspiratie hebben opgedaan voor zijn verhaal 'Reis naar het Middelpunt der Aarde', gebaseerd op de lokale verhalen over een onderaardse wereld met vreemde wezens.
Vanaf diverse punten heeft u een schitterend uitzicht op deze tot de verbeelding sprekende berg.
U rijdt vervolgens verder naar Chateau de Peyrepertuse.
Peyrepertuse
Peyrepertuse is bereikbaar vanaf Duilhac via een smalle weg van ca. 3,5 km.
Deze citadel ligt op een grote hoogte en een bezoek ervan is altijd op eigen risico. Wees dus op uw hoede en blijft u weg van de buitenmuren. De klim naar boven kan zwaar zijn, een fles water en een zonnehoed zijn aangeraden.
Peyrepertuse bestaat uit twee verschillende bouwwerken.
Aan de oostzijde ligt het oorspronkelijke Peyrepertuse, aan de westkant ligt St-Georges, dat alleen te voet bereikbaar was.
Recentelijk heeft men ontdekt dat deze rotspunt al minstens vanaf de Romeinse tijd een uitkijk- en verdedigingspost was.
Vanaf het Chateau St-Georges heeft u, door een gat in een losstaande wachttoren, uitzicht op het kasteel Quéribus. Maar let u op harde windstoten.
Op weg naar Maury rijdt u langs het indrukwekkend hoog gelegen Katharenkasteel van Queribus.
Queribus
U neemt ten zuiden van het dorp Cucugnan de D123. Vanaf Le Grau de Maury loopt de weg steil omhoog.
(Ook hier raden wij u aan voorzichtig te zijn).
In 1255 viel deze burcht pas in de handen van de kruisvaarders, 11 jaar na de val van Montségur.
Omdat de burcht strategisch ligt, werd Quéribus als koninklijke garnizoensplaats gebruikt. Net als in Monségur en Carcassonne zijn er aanwijzingen gevonden van een zonnecultus.
Men schat dat de plaats waarop het kasteel staat, al heel lang wordt gebruikt als militair fort, maar de ingrijpende verbouwingen in de Middeleeuwen hebben ervoor gezorgd dat uit de vroegere periodes niets is overgebleven.
Wanneer u nog voldoende tijd over hebt, kunt u uw tocht langs de Katharenkastelen verlengen door verder te rijden in de richting van Tuchan. U komt dan langs de ruïne van Padern. Vlak na Tuchan liggen de ruïnes van Chateau d'Aquilar.
Chateau d'Aguillar
U rijdt vanaf Tuchan 2,5 km over de weg naar Narbonne en slaat na het ben-zinestation rechts-af. Aan het einde van de weg begint een wandeling van circa 30 minuten naar de ruïne van het 12de eeuwse kasteel.
Omdat het moeilijk te verdedigen was, werd het in de 13de eeuw met een zeshoekige muur en zes torens versterkt.
Naast de ruïne staat een vervallen kapelletje met een vrijwel ongeschonden interieur.
Via de D611 rijdt u vanaf Tuchan weer terug naar de grote weg (D117) naar Quillan.
Dagtocht Perpignan
Perpignan is een gezellige stad met veel kleine straatjes.
Verscheidene fraaie panden in de stad getuigen van een vroegere economi-sche bloeiperiode.
Het paleis van de koningen van Mallorca is tussen de 13de en de 14de eeuw gebouwd en is het oudste koninklijke verblijf in Frankrijk. Het is gebouwd nadat Jacques le Conquérant (de Veroveraar) besloot om van Perpignan de hoofdstad te maken van het koninkrijk Mallorca. De citadel is deels bewaard gebleven en kijkt uit over de stad.
Perpignan telt verschillende interessante kerken zoals de Notre Dame Ste Marie la Réal, een typisch voorbeeld van zuidelijke Gotiek. De Eglise St. Jaques stamt uit de 14de eeuw, en is deels gebouwd op de oude stadsmuren. En tenslotte is er de kathedraal, St. Jean Baptiste.
Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door de Place de la Loge met zijn prachtige oude gebouwen, zoals het oude stadhuis en de oude rechtbank (Loge de la Mer) uit de 14de eeuw.
Aan het Place de Verdun staat Le Castillet uit de 14de eeuw. Dit was het punt in de stadsmuren waar vanaf de stad werd verdedigd. Hierin is tegenwoordig een interessant streekmuseum gevestigd. Rondom dit gebouw wordt ieder jaar op 23 juni tijdens het feest van Johannes de Doper het vuurwerk afgestoken.
Op de Place Armand Lanoux is het VVV gevestigd. Er worden in Perpignan regelmatig markten gehouden, zoals de zomerse vlooienmarkt op zondagmorgen (Palais des Expositions).
Dagtocht Elne en Argèles-sur-Mer
De oude stad Elne kent een lange geschiedenis. Toen de Romeinen kwamen, vonden ze het niet zo erg belangrijk. Het werd Illiberis genoemd. In de 4de eeuw werd de citadel door keizer Constantijn herbouwd. Toen hernoemde hij de stad 'Elna', naar zijn moeder Helena. Het werd meteen de hoofdstad van de toenmalige Roussillon. Halverwege de 5de eeuw vestigde de bisschop zich in Elne. Pas in 1602 verhuisde deze bisschopszetel naar Perpignan.
Bezienswaardig is vooral de kathedraal St. Eulalie, waarvan delen uit de 11de eeuw stammen. Maar het neusje van de zalm is toch wel het erachter gelegen klooster met zijn schitterende pilaren, waarvan er geen één hetzelfde is.
In het klooster kunt u een klein doch prachtig archeologisch museum bezoeken. In het dorpje zelf kunt u leuke wandelingen maken door het middeleeuwse centrum. Hier en daar heeft u vanaf de stadswallen een schitterend uitzicht over de omgeving.
Het is een aanrader om Elne in de ochtend te bezoe-ken, waarna u naar één van de bad-plaatsen rijdt voor de lunch. Een vers gebakken vis mag dan op het menu eigenlijk niet ontbre-ken. De hete middaguren kunt u dan bijvoorbeeld doorbrengen aan het prachtige strand.
Vlakbij liggen namelijk de familiebadplaatsen Canet Plage en Argelès-sur-Mer, beiden aan een fijn breed zandstrand.
U kunt wandelen over de met palmen omzoomde boulevards en rondneuzen in de souvenirwinkeltjes.
Er zijn diverse terrassen waar u een overheerlijke sorbet kunt oplepelen.
Ook het gezellige Collioure met zijn havenfort en pittores-ke vuurtoren, is zeker een bezoek waard! Rond het jaar 1200 zetelde hier de Grootmeester van de Tempeliers, en vol-gens een legende kwam er rond die tijd een schip uit het Heilig Land, dat via de achterkant van het kasteel veel kisten naar binnen smokkelde tijdens de donkere uren van de nacht.
Het is er heerlijk winkelen, en voor liefhebbers van kunst is het een paradijs. Hier kwamen veel beroemde schilders uit de eerste helft van de 20ste eeuw om inspiratie op te doen. Sinds die tijd is het een trekpleister voor kunstenaars, zoals de Mont Martre in Parijs. Er zijn veel fijne terrasjes aan het water, waar u kunt genieten van de activiteit in de haven, maar ook het grote Tempeliersfort is te bezichtigen. Vanaf het fort heeft u prachtige uitzichten over de baai.
Gaat u verder zuidwaarts langs de kust richting de Spaanse grens, dan worden de stranden wat meer rotsachtiger.
Wandelen in de Vallée de la Têt
Wanneer u van natuurschoon houdt, dan is bijvoorbeeld de Vallée de la Têt een bezoek meer dan waard.
De Têt is een ri-viertje die bij Per-pignan in de Middel-landse Zee stroomt.
De rivier ontspringt aan de voet van de berg Pic Carlit vlakbij Font Romeu in de Pyreneeën en stroomt door een prachtig dal naar de zee.
Bij Ille-sur-Têt kunt u de orgelpijpen bezoeken, vreemd verweerde rotsen die op orgelpijpen lijken. De omgeving is er schitterend!
U kunt op diverse plaatsen prachtige wandelingen maken of dorpjes bezoeken.
Bij de heilige berg Canigou ligt het in-drukwekkende 11de eeuwse klooster St. Martin du Cani-gou. Ook in deze omgeving kunt u schitterende wande-lingen maken.
De abdij werd in 1009 gebouwd in opdracht van Gui-fred, de graaf van Cerdagne. Het klooster werd door Benedictijner monni-ken bewoond.
In de periode 1783-1785 werd het klooster verlaten. In 1902 renoveerde de bisschop van Elne en Perpignan de inmiddels vervallen kloostergebouwen, waarna het in 1932 opnieuw zijn poorten opende.
Vandaag de dag kan het klooster alleen op afspraak worden bezichtigd.
De belangrijkste bezienswaardigheid is echter de spectaculaire ligging, die u vanaf een wandeling in de omgeving kunt aanschouwen.
Verder kunt u een adembenemende wandeling maken door de Kloof van Carança vlakbij Prades. Hier loopt een pad dat in de rotswand is uitgehakt.
Dagtocht Col de Jau, Prades en St. Michel de Cuxa
U rijdt eerst richting Axat, en dwars door de spectaculaire gorge de St. George. U krijgt vlak na de gorge een afslag naar links naar de Col de Jau. Deze weg loopt over een schitterende hoogvlakte naar Prades. U heeft op meerdere plekken een prachtig uitzicht op de Canigou en de vlakte van Prades.
TIP: Gebruik uw lunch zo mogelijk in Molitg-les-Bains, een prachtig dorpje net boven Prades, waar u voor weinig geld een culinair kunstwerk krijgt gepresenteerd dat ook nog uitstekend smaakt!
Prades is een oude marktstad in het vruchtbare dal van de Têt aan de noordelijke voet van de Canigou. Heel bijzonder is de zwarte Christusfi-guur van de kerk St. Pierre. Op dinsdag is er markt in de Allées Arago rond-om de kerk.
In de omgeving van Prades ligt het bijzondere klooster van St. Michel de Cuxa. Het klooster werd in 974 ingewijd en behoorde in de Middeleeuwen tot de belangrijkste Catalaanse kloosters.
In juli/augustus is er een muziekfestival, waar duizenden mensen op af komen.
U kunt bij de lokale VVV kaartjes hiervoor kopen.
Dagtocht Périllos, Fort de Salses en Port-Barcarès
U rijdt eerst richting Perpignan, om ver-volgens bij Rivesal-tes de afslag te nemen naar Opoul-Périllos.
Een bijzondere trek-pleister is sinds enkele jaren wel het mysterieuze spookdorp Périllos, vlakbij Opoul-Périllos. Deze indrukwekkende plek lijkt vandaag de dag weer te herleven door een hernieuwde belangstelling. Sinds enkele jaren doen allerlei verhalen de ronde, die te maken hebben met de Graallegenden.
Er is zelfs een organisatie opgericht, de Societé Périllos, die zich bezig houdt met onderzoek naar deze mysterieuze geschiedenis.
Zeker is, dat het gebied erg lang geleden al werd bewoond. Aan het begin van de weg die richting Opoul gaat, ziet u een merkwaardig gevormde tafelberg met een ruÏne erop. Dit was voor onze jaartelling al een Keltisch oppidum, waarna er in de eeuwen daarna een vesting met huizen op werd gebouwd. Vanaf de ruÏne heeft u een prachtig uitzicht over de zee en de berg Canigou.
Iets ten zuiden van Opoul-Périllos ligt de afslag naar Salses-le-Chateau met het Fort de Salses. In de periode dat Spanje en Frankrijk vochten om het bezit van de Roussillon, speelde het Fort de Salses, iets ten noorden van Perpig-nan, een grote rol.
Het fort werd in 1497 in opdracht van koning Fernando van Aragon gebouwd. Het fort is half ingegraven en een prachtig voorbeeld van Spaanse militaire architectuur. Het gebouw is goed bewaard gebleven en een bezoek zeker waard. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten.
De middag kunt u doorbrengen in het gezellige Port-Barcarès.
Hier vindt u diverse restaurants, een Office du Tourisme, een leuke haven waar de zeilmasten van de bootjes vertikaal schomme-len, en verderop de vissersbootjes dobberen naast de visafslag, waar de verse vis wordt verhandeld.
Tussen de middag kunt u hier heerlijke gebakken visjes verschalken.
Het havenstadje is geheel ingericht voor watertoerisme. Er ligt een omgebouwd cruiseschip waar een casino in is gevestigd.
U kunt hier op hete zomerdagen natuurlijk ook genieten van het zachte zandstrand en de verkoelende Middellandse Zee.
Uiteraard is de Roussillon de plaats waar diverse indrukwekkende Katharenkastelen te vinden zijn. Ankie Nolen heeft in haar boek "Het Land der Katharen, een historisch overzicht" van uitgeverij Aspekt een indrukwekkend overzicht gecreëerd van bekende maar vooral ook minder bekende Katharenkastelen. Het boek is derhalve een 'must' voor de ware liefhebber van deze oude burchten.
Het is duidelijk, een bezoek aan de Languedoc zonder een dagtocht te hebben gemaakt naar de Roussillon is niet compleet. Het loont om de weg kwijt te raken, want dan komt u vaak in stukjes ongerepte schoonheid, en ontdekt u oude dorpjes, mysterieuze ruïnes of indrukwekkende uitzichten. Een uniek stukje Frankrijk!